Haluatko meiltä pennun?

Kun olet etsimässä itsellesi pentua, kannattaa sinun kysyä ainakin nämä muutamat kysymykset kasvattajilta. Alla omat vastaukseni kysymyksiin.

pennut_160316

Miksi tämä pentue? Mikä on tämän pennun tarkoitus?

Tähän kysymykseen ei liene oikeaa vastausta. Jokainen pennunkysyjä päättää itse, mikä on hänelle tärkeää, kun pentua itselleen etsii.

Toisten kasvattajien tarkoitus on saada pentueesta upeita näyttelykoiria, toisten vain lisätä koirien määrää. Omat ajatukseni jokaisesta pentueesta, joita suunnittelen ja toteutan, löydät alta.

Jokaisen pentueet teetän itseäni varten. Ajatuksenani on, että jätän pentueesta itselleni jalostuskoiran tai kaksi, jotka veisivät rotua edes pienen askeleen parempaan suuntaan terveyden osalta.  Toiveenani siis on, että pennut olisivat parempia kuin vanhempansa.

Tavoitteeni on saada aikaiseksi aktiivisia ja energisiä, terveitä, hyvin liikkuvia ja hengittäviä bulldoggeja.

 1. Tällä hetkellä sukusiitosprosentin pitäisi olla alle rodun keskiarvon, mieluiten korkeintaan 2 %.
 2. Sukukatokertoimen pitäisi olla mahdollisimman korkea, mieluiten 1 tai lähelle sitä 6 sukupolvessa.
  Nämä asiat lisäävät geneettistä monimuotoisuutta ja näin ollen vähentää mm. autoimmuunisairauksien todennäköisyyttä.
 3. Jalostukseen käyttämieni koirien pitää olla terveitä ja hyvin hengittäviä.
 4. Pentueen vanhempien ulkomuodon pitäisi täydentää toisiaan.
Ovatko pentueen vanhemmat terveitä?

On aina hyvä asia, jos kasvattaja on kiinnostunut tutkimaan koiriensa terveyttä ja kasvattajan koirilta ja kasvateilta löytyy tutkimustuloksia. Pentuetta, jossa vanhemmilta ei löydy terveystuloksia, ei kannata pitää terveenä, sillä tutkimaton koira ei ole sama asia kuin terve koira.

Omat kriteerini jalostukseen käyttämieni koirien osalta alla:

 1. Jalostukseen käyttämälläni koiralla ei saa olla minkäänasteisia allergioita.
 2. Ainakin narttu mutta mielellään molemmat vanhemmat pitää olla tutkittu luustoltaan ja niiden pitää pystyä liikkumaan vaivattomasti ja mielellään. Kaikki omat koirani, joita käytän jalostukseen, on tutkittu luustoltaan hyvin laajasti (kallo, selkäranka, kyynärpäät, polvet, lonkat), joten tiedän tarkkaan niiden luuston tilanteen.
 3. Jalostukseen käyttämälläni koiralla ei saa olla ongelmia hengityksen kanssa. Omat jalostuskoirani on tutkittu hengitysteiden osalta.
 4. Jalostukseen käyttämäni koirat on geenitestattu tai muuten varmistettu, ettei pennuista voi tule geneettisesti esim. HUU-sairaita
 5. Koirilla on sydänkuuntelutulos maininnalla ”ok”
 6. Pyrin siihen, että jalostukseen käyttämäni koirat täyttäisi rodun JTO:n (jalostuksen tavoiteohjelma) vaatimukset. (Englanninbulldoggien JTO löytyy täältä )

Valitettavasti englanninbulldoggeja tutkitaan luustoltaan vielä kovin vähän, joten usein joudun luustotutkimusten osalta tekemään kompromisseja ainakin uroksen osalta.

Nyytti_Takaraajat -Lonkka VD Nyytti_Kallo -Kallo LAT

Millainen pentueen vanhempien luonne on?

Englanninbulldogeissa löytyy jonkin verran arkoja koiria ja siksi pyrin itse saamaan aikaiseksi reippaita, avoimia ja energisiä koiria, joiden kanssa on helppo liikkua missä tahansa.

Englanninbulldogeilla on ihan omanlaisensa luonne, jota en missään tapauksessa halua menettää. Tietty jääräpäisyys ja mukavuudenhalu kuuluvat rodun luonteeseen.

Onko kasvattaja kiinnostunut siitä, millaiselle ihmiselle ja millaiseen kotiin pentu olisi muuttamassa, jos se tulisi juuri teille?

Vastuullinen kasvattaja on tarkka siitä, kenelle tai millaiseen perheeseen pennun myy. Kasvattajalle on täten myös tärkeää esittää kysymyksiä pennunostajalle esimerkiksi tämän koirakokemuksesta, siitä keitä perheeseen kuuluu, millaiset asumisolosuhteet ovat ja millaista pentua perhe etsii.
Ole myös ostajana kiinnostunut, millaiselta kasvattajalta ja millaisista oloista koirasi ostat.
Haluathan myös tavata tulevan perheenjäsenesi ennen ostopäätöstä.

En koskaan lupaa pentue pelkän puhelun tai viestien perusteella. Jos haluat meiltä pennun, valmistaudu käymään meillä viimeistään siinä vaiheessa, kun pentue on 5 viikon ikäinen.

Myyn pennut koteihin, jotka ovat kiinnostuneita rodun terveydestä ja sitoutuvat teettämään PEVISA-tutkimukset koiran ollessa 2 – 3 v. ikäinen. Ostajaehdokkaan tulee olla myös etukäteen perehtyneet rotuun, sen terveyteen ja luonteeseen.

Uuden kodin tule sitoutua antamaan minulle tietoja koiransa terveydestä koko sen elämän ajan ja minulla on kasvattajana oikeus julkaista tiedot kotisivuilla. Kasvattien terveystiedot ovat kasvattajalle ensiarvoisen tärkeää tietoa siitä, onko hän onnistunut kasvatustyössään ainakin kyseisen pentueen osalta.

Jokainen pentu saa uuteen kotiin muuttaessaan mukaansa mm. pentuoppaan, joka sisältää tietoa rodusta ja sen sairauksista, madotus-, rokotus- ja ruokintaohjeet sekä sitä ruokaa, mitä pentue on syönyt, eläinlääkärintodistuksen, joissa on tietoa pennun terveydentilasta tutkimushetkellä, sekä jotain tutun tuoksuista (esim. pyyhe tms), joka auttaa pentua kotiutumaan uuteen kotiin.

Luovutan pennut uuteen kotiin aikaisintaan 7 viikon ikäisinä, rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon, useaan kertaan madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina ja kaupat pennuista tehdään aina Suomen Kennelliiton sopimuksella koiran kaupasta.

Pennun hinta on 2500 € – 2800 €

Jos vielä olet sitä mieltä, että haluat pennun meiltä, ota rohkeasti yhteyttä, tulossa on mielenkiintoisia pentueita terveystutkituista vanhemmista!